X
GO

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies. De kroon wordt vastgelijmd op de tand of kies.

Je hebt een kroon nodig:

  • als door tandbederf teveel van de tand of kies is verdwenen om nog een vulling te kunnen maken;
  • als door een ongeluk de tand of kies is afgebroken;
  • als tanden of kiezen erg verkleurd zijn, kan uit cosmetisch oogpunt voor een kroon worden gekozen.

Kronen
Het verzorgen van een kroon is niet erg moeilijk. Naast de dagelijkse mondverzorging - minimaal twee keer per dag goed poetsen en tussen de tanden reinigen - is het belangrijk de rand van de kroon goed te reinigen omdat hier gemakkelijk plaque blijft zitten. Poetsen langs de rand en een ragertje voor tussen de tanden is voldoende.

bruggen

Bruggen

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug bestaat uit twee of meer kronen met daartussen het brugdeel.

Enkele redenen waarom een brug handig kan zijn:

voor versterking van de kauwfunctie: doordat er een of meer tanden missen, kan de kauwfunctie verstoord zijn;
om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaat uitgroeien en (Als tanden of kiezen ontbreken, dan kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naast elkaar toe gaan groeien, waardoor ze scheef gaan staan.) verbetering van het uiterlijk.

Door gebruik te maken van speciale legeringen kunnen metaaldelen met duurzaam porselein opgebakken worden. Door het opbakken van porselein ontstaat een verbinding met de metaalconstructies. In tegenstelling tot kunststof is porselein slijtvast. Zelfs kauwvlakken zijn van porselein te maken.

Het glazuur van porselein is zeer weefselvriendelijk waardoor het ook mogelijk is delen die in verbinding staat met het mondweefsel met porselein te bedekken.

Er zijn 3 soorten bruggen: etsbrug, pijlerbrug en de cantileverbrug.

 

Bel mij terug

  • *
  • *
  • *