X
GO

Vergoeding verzekering

Het is verstandig de dekking van de aanvullende verzekering van uw zorgverzekeraar goed te bekijken, aangezien orthodontie alleen vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering. Wanneer u niet aanvullend verzekerd bent voor tandheelkunde/orthodontie is er meestal geen vergoeding! Bij het eerste consult geven we een globaal inzicht in de kosten. Tijdens het bespreken van het behandelplan ontvangt u een gedetailleerde kostenbegroting. Op de site “Gezond Kindergebit” is ook veel informatie te vinden.

Voor een overzicht van de dekking van de verschillende verzekeringen hieronder enkele links:
https://vergelijkmondzorg.nl/orthodontie/vergoeding-orthodontie-kinderen-tot-18-jaar
https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/vergoedingen/orthodontie
http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/orthodontie-tot-18-jaar
 

Tarieven

Op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is een overzicht te vinden van de tarieven voor orthodontie. In dit overzicht staan de tarieven voor de losse verrichtingen. De totale kosten van een beugel zijn afhankelijk van de ernst van de afwijking en de duur van de behandeling.
 

Voorbeelden van veel voorkomende behandelingen
 

Slotjesbeugel

De slotjesbeugel is een vaste beugel, die vooral bedoeld is om de tanden recht te zetten die scheef staan door ruimte gebrek. Ook wordt deze methode gebruikt om spleten tussen de tanden te sluiten. Voor deze beugelbehandeling worden vooraf röntgenfoto’s genomen en een afdruk gemaakt van de kaken. Hierna wordt de beugel geplaatst en komt u vervolgens maandelijks terug naar de praktijk voor controle en aanpassingen van de beugel. Als de behandeling is afgerond moet er meestal nog wel een nachtbeugel worden gedragen. Dit om het eindresultaat te stabiliseren. De behandeling duurt meestal tussen de 18 en 30 maanden. De totale kosten voor deze behandeling liggen tussen de €2000 en €2500. Dit is inclusief het intakegesprek, foto’s, afdrukken, nachtbeugel en nacontroles. 
 

Blokbeugel gevolgd door Slotjesbeugel

De blokbeugel wordt vaak gebruikt bij kinderen die last hebben van een zogenaamde overbeet. Dat is wanneer de voortanden van de bovenkaak uitsteken voor de tanden van de onderkaak. De blokbeugel is een voorbehandeling om de overbeet te verminderen. Ook is dit een voorbereiding voor de slotjesbeugel en worden de tanden daarmee goed en mooi op elkaar gezet. Om de blokbeugel te maken worden er afdrukken en röntgenfoto’s gemaakt van het gebit. Gemiddeld zal de blokbeugel 6 tot 12 maanden gedragen moeten worden. Nadat de overbeet is gecorrigeerd zal een slotjesbeugel worden geplaatst. Die zal gemiddeld 12 tot 18 maanden gedragen worden. De totale kosten voor deze behandeling liggen tussen de €2000 en €2750. Dit is inclusief intake, foto’s, afdrukken, nachtbeugel en nacontroles.
 

Invisalign | Clearaligner

Dit is een behandeling die de tanden recht zet door verschillende doorzichtige hoesjes over de tanden te schuiven. Een voordeel van deze behandeling is dat de beugel nagenoeg onzichtbaar is. De behandeling omvat het vervaardigen van 8 tot 30 verschillende doorzichtige hoesjes en verder regelmatige controles. De behandeling duurt - afhankelijk van de ernst van de afwijking - tussen de 6 en 24 maanden. De totale kosten voor deze behandeling voor een volledig gebit liggen tussen de €2000 en €4000. Dit is inclusief intake, nachtbeugel en nacontroles.
 

Simpel tanden rechtzetten in de bovenkaak

Bij deze behandeling gaat het om eenvoudige correcties van de positie van de tanden in de bovenkaak. Dit doen we door middel van slotjes te plaatsen op de 4 tot 6 boventanden en twee kiezen. De behandeling duurt meestal tussen de 6 en 12 maanden en omvat het maken van afdrukken en röntgenfoto’s, het plaatsen van slotjes, nacontroles en een nachtbeugel. De behandeling kost tussen de €1250 en €1700.