Een wortelkanaalbehandeling moet worden uitgevoerd wanneer er in het wortelkanaal van een tand of kies een ontsteking is. Dit kan ontstaan door tandbederf, een lekkende of diepe vulling, of als gevolg van een harde klap op een tand. Hierdoor raakt de zenuw ontstoken, zal afsterven, en de aanwezige bacteriën kunnen een ontsteking rondom de wortel veroorzaken.
Als je dan pijn (met warm en koude) aan een tand of kies krijgt of hebt dan ga je naar de tandarts. Als de klachten duiden op een zenuwontsteking, dan zal de tandarts eerst een foto maken om na te gaan of het daadwerkelijk de tand of kies is die de patiënt aanwijst, en om te kijken hoe de wortels van deze tand of kies liggen. Het aantal wortels verschilt, een tand heeft 1 wortel, een kies meerdere.
De behandeling wordt gestart met het geven van een verdoving, dus deze behandeling is meestal niet pijnlijk.
- De te behandelen kies
- Na verdoving boort de tandarts een klein gaatje in de kies en zoekt alle aanwezige wortelkanalen op
- Om deze vervolgens goed te reinigen door middel van speciale vijltjes. (Tussen het schoonvijlen door wordt er nog een zogenaamde lengtefoto gemaakt om de lengte van de wortelkanalen op te meten)
- Als de kanalen schoongevijld en bacterievrij gemaakt zijn, worden de kanalen afgevuld met cement en een soort rubberen stiften die precies op lengte gemaakt zijn. Deze stiften blijven er voor altijd inzitten. Daarna wordt er een gewone, blijvende vulling in de kies gedaan, en klaar is de wortelkanaalbehandeling.
Als laatste wordt er dan nog een eindfoto gemaakt om te kijken of de stiften op de goede plaats terecht zijn gekomen.
Na het afsluiten van de wortelkanaalbehandeling kan er de eerste dagen een soort druk ontstaan, maar dit verdwijnt vanzelf na ongeveer 2 dagen.
Gedurende een week na de behandeling kunt u pijnklachten houden, deze nemen vanzelf af. Uw tandarts kan hier meestal weinig aan doen; het innemen van een algemene pijnstiller kan de pijn onderdrukken.
Omdat een kies na een wortelkanaalbehandeling meestal zwakker is dan een niet behandelde kies, wordt er meestal voor gekozen om in de toekomst hier een kroon op te maken zodat de kans op afbreken van de kies verkleind wordt.
Een tand of kies die op deze wijze behandeld is kan nog lange tijd mee.